Mezoterapi kelime anlamı olarak cildin orta tabakasının tedavisi anlamına gelmektedir. “Mezo” kelimesi orta anlamına “terapi” kelimesi de tedavi anlamına gelmektedir. Bu terapi türü ile estetik dermatoloji alanında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Buna ilaveten çeşitli spor dallarında, romatizma hastalıklarında, fizik tedavi dallarında eklem içine enjeksiyon yöntemi de bir mezoterapi yöntemi olarak uzun zamandan beri kullanılmaktadır. Fakat daha çok selülit tedavisi, bölgesel zayıflamada uygulanan son derece başarılı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mezoterapi ağrısız bir metottur. Kullanılan mikroenjeksiyon iğneleri çok küçük çapta(bir saç teli kadar) olduğundan acı nerede ise duyulmamaktadır. Mezoterapide derinin orta tabakasına muhtelif ilaç(dolaşım düzenleyici, yağ eritici ve yağ taşıyıcı) yada vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler bir karışım şeklinde uygun oranda enjekte edilmesidir.
Mezoterapide özel bir teknik ve özel iğneler kullanılır. Bu iğneler ile mikroenjeksiyon yolu ile derinin mezoderm tabakasına zerk edilen muhteva kılcal damarlar tarafından emilerek etkisini gösterir. Bu metotun sonuçları hızlı ve etkili bir şekilde meydana gelmektedir. Mezoterapi sürecinde lokal anestetik spreyler kullanılmaktadır.
Mezoterapi diğer tedavi alanlarına nazaran avantajları bulunmaktadır. Mezoterapide ilgili ilaç istenen dozlarda direk olarak tabiri caizse adrese teslim edilmektedir. Halbuki diğer tedavi seçeneklerinde mesela ister ağız yoluyla ister kas veya isterse de damar içine yapılan enjeksiyonlarda ilaçların bütünü ilgili organa ulaşmamaktadır. Sebep ise hedefe giden yolun uzun olması. Yani ilaçların emilimi sırasında bir kısmı emilmeden parçalanarak atılması ve bu nedenle alınan ilacın etkisi azalmaktadır.
Buna ek olarak alınan bir ilaç kan yoluyla ilgili veya ilgisiz tüm organı etkilemektedir. Sonuçta ise istenmeyen yan etkiler meydana gelecektir. Mezoterapinin önemi burada anlaşılmaktadır. Mezoterapide sadece istenilen doku yada organ hedef alınmaktadır.