Soğuk algınlığı ile savaşan bitkiler

soğuk algınlığı ile savaşan bitkiler

Soğuk algınlığı ile savaşan bitkiler



Kış aylarının gelip havaları soğumasıyla soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar da tekrar hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Bu kolayca bulaşabilen ve yaşam kalitemizi düşüren hastalıklarla savaşmak için ise illa ilaçlara başvurmamıza gerek yok. Tamamen doğal, bitkisel takviyelerle de soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları atlatmak, ya da hiç bulaşmamasını sağlamak mümkün.

Bitkisel çözümlerden önce bu tip rahatsızlıklardan korunmak için dengeli beslenmek gerektiğini ve hava şartlarına uygun olarak giyinmeniz gerektiğini hatırlatmamız gerek. Ayrca bol miktarda C vitamini almak, bulunduğunuz odaları sık sık havalandırmak, sigaradan uzak durmak ve sık sık sıvı tüketmek almanız gereken önlemlerin başında geliyor. Bunların dışında soğuk algınlığını sizde uzak tutacak ve tedavi edecek bitkiler şöyle sıralanabilir:

Adaçayı: Mucizevi bitkilerden birisi olan adaçayını kış aylarında evinizden eksik etmemeniz gerek. Kuvvetli bir mikrop öldürücü olan, boğaz salgılarını ve mukozanın ödemini azaltan adaçayının soğuk algınlığına karşı gargarası ve çayı tavsiye edilir.

Ihlamur: Kış aylarının en popüler içeceklerinden birisi olan ıhlamur, solunumu rahatlatır, balgam söktürür, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Meyan kökü: Yaygın olarak bilinen meyan kökü, öksürüğe karşı iyi gelir, ses kısıklığı, boğazda gıcıklanma gibi şikayetlerde çayı son derece etkilidir.

Kekik: Bronş açıcı etkisi bilinen kekik, aynı zamanda kuvvetli bir mikrop öldürücüdür ve öksürüğe karşı son derece faydalıdır.

Mürver: Ülkemizde yetişe ancak pek bilinmeyen bir bitki olan mürver, virüs enfeksiyonlarında, terletici ve bronş salgılarını söktürücü etkilere sahiptir.

Ekinezya: Bağışıklık sistemini güçlendiren ekinezya, A,C ve E vitamini açısından son derece zengin bir bitkidir. Kuvvetli bir mikrop öldürücü olmasının yanı sıra iltihap giderici etkiye de sahiptir.

Nane: Antimikrobiyal ve ağrı kesici etkilere sahip olan nane, boğaz salgılarının atılmasıı sağlar ve solunumu rahatlatır.

Zencefil: Zencefil de öksürük giderir, mikrop öldürür ve balgam söktürücüdür.

Kuşburnu: C vitamini deposu olan kuşburnu, hastalıklara karşı vücut direncini artırarak boğaz salgılarını rahatlatır.

Rezene: Göğüs yumuşatır ve balgam söktürücü etkiye sahiptir.

Papatya: Mikrop öldürücü etkisinin yanında aynı zamanda sakinleştiricidir.

Ebegümeci: Göğüs yumuşatır ve balgam söktürücü etkisi vardır.

Siz de sağlıklı beslenme sayfamızı ziyaret ederek, ilaç takviyesi almadan doğru bitkileri kullanarak kışın çetin hava koşullarına ve hastalıklara karşı korunabilirsiniz.