Bağırsaklar, içerisinde barındırığı faydalı bakteriler ile vücudun hastalıklara karşı direncini de o seviyede artırır. Vücut ağırlığımızın yaklaşık %4’ünü oluşturan bu faydalı bakteriler, alerjilerden soğuk algınlığına hatta kansere kadar birçok hastalığa karşı dirençli olmamızı sağlayan en önemli unsurların başında gelir. Yapılan birçok araştırma, bu faydalı bakteriler ile kilo kontrolünü sağlama arasında da doğrudan bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor.
Yapılan bir araştırma bize gösteriyor ki obez bireylerin bağırsak florasında firmicutes adlı zararlı bir bakterinin, zayıf insanlarda ise bir probiyotik olan bacteroidetes miktarıın fazla olduğu belirlenmiştir. Obez bireylerde fazla çıkan firmicutes isimli bakterinin görevi ise şekeri alıp yağa çevirmesi. Başka bir araştırma da bize bağırsaktaki firmicutes sayısını azaltıp beslenmede bir değişiklik yapılmasa bile önemli derecede bir kilo verme sağlanabileceğini göstermiştir.
Başka bir araştırmada ise lactobacillus rhamnosus adlı bir probiyotiğin, kadınların kilo vermesine yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan deneyde 12 hafta boyunca aynı şeyi tüketen iki grup kadından lactobacillus rhamnosus takviyesi alan kadınların daha fazla kilo verdikleri gözlemleniyor. 3 ayın sonunda kadınların diyetlerindeki tüm kısıtlamaları kaldırıp aynı gruba probiyotik takviyesi devam ederken probiyotik alan kadınların rejim yapmıyorlarken de kilo vermeye devam ettikleri görülüyor. Yani rejim süresince kilo vermeyi sağlayan probiyotikler normal beslenmenize döndükten sonra da kilo vermenize yardımcı oluyor.
Probiyotikler, bir bakıma ne yemek istediğimize de karar veriyor. Bunun sebebi, probiyotiklerin onları hayatta tutan, onları besleyen yiyecekleri istiyor olmasından kaynaklanıyor. Kısacası bağırsağınızda bol miktarda probiyotik varken canınız şekerli ya da beyaz unlu ürünler istemiyor, çünkü bu yiyecekler faydalı bakterileri yok ediyor. Zararlı bakterilerin az olması, zararlı yiyecekleri de daha az isteyeceğiniz anlamına geliyor.
Bağırsağımızın bu hayatımızda bu kadar önemli bir rolü varken siz de sağlıklı bir yaşam için bağırsak floranızı nasıl daha sağlıklı bir hale getirebileceğinizi öğrenmek için uzmanımızla görüşerek size özel beslenme tavsiyeleri alabilirsiniz.